منشاء نابرابری ساختار سیاسی و روابط حاکم است/چانه زنی و لابیگری در اقتصاد نقش زیادی را ایفا میکند

طباطبایی دبیر کل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران ، دین محمدی استاد دانشگاه زنجان و انصاری سامانی استاد دانشگاه یزد با حضور در برنامه چشم انداز شبکه ایران کالا به بررسی دستگاه های اقتصادی و دولت آینده پرداختند.
محسن طباطبایی دبیر کل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در برنامه چشم انداز شبکه ایران کالا اظهار کرد: تبلور چانهزنی سیاسی را در پروژههای استانی می توانیم ببینیم به طوری که پروژه ها به صورت نیمه تمام رها شدهاند و متاسفانه پروژههای جدید را شروع کرده اند.
وی با اشاره به اینکه اتلاف منابع در کشور صورت میگیرد و دستگاه ها نظارت بر پروژه ها را در اولویت هایشان قرار نمیدهند ادامه داد: سیستم قضایی و سیستم بازرسی باید بررسیهای لازم را انجام دهند تا مشخص شود که دلیل به اتمام نرسیدن طرحهای نیمه تمام چیست و در نهایت باید با مسئولین مربوطه برخورد لازم صورت بگیرد، در این صورت است که منابع کشور زنده خواهد شد و مسیر برای پیشرفت های بسیار هموار می شود .
طباطبایی با اشاره به اینکه نگاه کارشناسی شده باید در بحث اختصاص منابع پروژه های عمرانی داشته باشیم افزود: باید اطلاعات به روز باشد خیلی از بخشهای اجرایی کشور سالنامه آمار جامع ندارند ،در جایی که مردم از عملکرد دولت ناراضی هستند قطعاً رد پای برنامه ناقص دیده می شود.
دبیر کل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران با اشاره به اینکه در کشور اسناد بالادستی داریم گفت: برنامه ها باید بر طبق نیازها سنجیده شود، نظام بانکی باید درست مدیریت شود و فرایندهای مدیریتی باید به درستی کنترل و نظارت شوند.
وی اضافه کرد: سازمان برنامه و بودجه، برنامه ها را تدوین میکند اما خیلی از مشکلات برطرف نمی شود و سازمان برنامه و بودجه پاسخگوی مشکلات کشور نیست ،چرا برنامه ای می نویسند که نیازهای کشور در آن لحاظ نمیشود، شخصی که میخواهد تولیت سازمان برنامه را به دست بگیرد باید غیرسیاسی و برنامه محور باشد و در فضای چانهزنی در تخصیص منابع نقش نداشته باشد .
طباطبایی عنوان کرد: در خیلی از بخشهای کشور سیستم لابیگری و مذاکره حاکم است به طوری که یکی از شرایط مدیریت در دستگاهها داشتن روابط خوب با سازمان برنامه و بودجه است، اگر روابط خوب نباشد آن سازمان غنی نخواهد بود و پرسنل رضایت نخواهند شد و عملاً دستگاه با چالشهای متفاوت و گوناگونی مواجه میشود.
دین محمدی استاد دانشگاه زنجان در ادامه برنامه با اشاره به اینکه در ایران دولت ها دو لایه هستند افزود: در سایر کشورها دولتها از سه لایه مرکزی، ایالتی و محلی تشکیل شده اند، در کشور ما لایه دولت محلی همان شهرداریها و لایه دولت ایالتی همان استانداری ها هستند به طوری که دولت مرکزی ما بزرگ و بزرگتر شده و وقتی ساختار هزینه متمرکز است باید ساختار درآمد هم متمرکز باشد .
این استاد دانشگاه زنجان با اشاره به اینکه ناکارآیی اطلاعات مسئله نظام های متمرکز است عنوان کرد: مسئله فساد و چانهزنی هم پشت سر آن قرار دارد، ناعدالتی از کجا به وجود می آید از جایی به وجود میآید که بودجه را در مرکز تمرکز کردهایم و بعد می گوییم که باید بودجه عادلانه تقسیم شود.
دین محمدی با اشاره به اینکه منشاء نابرابری ساختار سیاسی و روابط حاکم است که به صورت انباشته در طی سال های گذشته ایجاد شده است سازمان برنامه باید مقید به اصلاحات باشد گفت: متاسفانه اصلاحی در ساختار بودجه صورت نگرفته و شرایط ما به صورت دیواری است که کج نهاده شده و در حال فروپاشی است.
وی خاطرنشان کرد: هیچ کجای دنیا دو نرخ رشد اقتصادی و یا دو نرخ مربوط به تورم را ندارند ،این اتفاق تنها در ایران رخ داده است به طوری که شاخصهای کلان کلیدی ما دوگانه است، مرکز آمار باید متولی این کار باشد، امیدواریم مرجع واحد آماری در کشور داشته باشیم و کیفیت ، به روز بودن و در دسترس بودن آمارها هم افزایش پیدا کند.
حبیب انصاری سامانی استاد دانشگاه یزد با اشاره به اینکه بر اساس بدنه کارشناسی بودجه به استانها تخصیص پیدا می کند گفت: مسئول محلی و استانی در این صورت باید پاسخگو باشد .
وی با اشاره به اینکه گامهای خوبی در راستای شفافیت بودجه برداشته شده است افزود: بودجه کل کشور عدد قابل توجهی است ،بخش عمده بودجه مربوط به شرکتهای دولتی است،به جهت توسعه اقتصادی، استانهای مختلف شرایط مناسبی ندارند، استانهای مرزی شرایط متفاوتی نسبت به استان های مرکزی دارند.
انصاری سامانی گفت: توسعه یافتگی بیشتر در استان هایی است که سهم بالایی از سیاستمداران را در کشور دارند،لذا روند چانه زنی و لابیگری در اقتصاد نقش زیادی را ایفا میکنند، استانهای مرکزی شرایط مناسبی ندارد و نتیجه آن عدم رعایت عدالت در بودجه است.
انتهای پیام/
نظر شما