فومن، پناهگاه اندیشه

فومن یکی از شهرستان های زیبای استان گیلان و شهری با مجسمه های رنگارنگ و ابنیه های تاریخی منحصر به فرد است و گردشگران آن را با طبیعت سرسبزش می شناسند.
شهرستان فومن یکی از شهرهای استان گیلان که شانزدهمین شهر گردشگر پذیر ایران و قدیمی ترین شهری که در بین دو رودخانه قرار داشته است که امروزه در زبان محلی گیلکی آنها را به نام شوپول (به معنای رودخانه یا جوی آب) و گازروبار میشناسند و ساکنین قدیمی این شهر اقوام گیلک بودهاند که امروزه جمعیت آنها کم شدهاست.
هم چنین میتوان از محلههای قدیمی آن به بالا محله، پائین محله ، شهربیجار، سیاچا، شوپول کنار و گوربه کوچه اشاره کرد.
جاذبههای گردشگری شهرستان فومن:
فومن از نظر صنعت گردشگری و هم چنین اکوتوریسم (طبیعت گردی) از جایگاه ویژهای در ایران و حتی در جهان برخوردار بوده و با چشماندازهای بینظیرش به یکی از قطبهای توریستی تبدیل گشته است. در یک تقسیمبندی کلی جاذبه های گردشگری این شهرستان را به پنج بخش طبیعی، تاریخی، مذهبی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی میتوان تقسیم نمود.
پارک فومن
این پارک با داشتن انواع مجسمههای بی نظیر و تاریخی و فضای زیبا و سرسبز و امکانات رفاهی مناسب طی چند سال اخیر که این شهر در روزهای تعطیل پذیرای مسافران زیادی است محلی برای تفریح و استراحت است.
مجسمه های فومن طی سالهای ۱۳۵۶-۱۳۵۴ در زمان "نصرت الله فرهی" شهردار وقت ساخته شده و بیشتر آن ها در محدوده پارک فومن که پارک کودک خوانده میشود، نصب شده اند. هر یک از این مجسمه ها نماد و سمبلی از فرهنگ و آداب و رسوم این منطقه به شمار می روند.
مجسمه های چهار دختران: نمادی از تلاش زنان روستایی و کشاورز این منطقه است که هرکدام در دستان خود چهار محصول و سوغات عمده فومن از جمله برنج، چای، کلوچه سنتی و توتون را به همراه دارند.
مجسمه های شاد و خندان کودکان: در محوطه پارک کودک فومن نشانگر، شادی و شادمانی مردم و بازی های محلی و قدیمی این منطقه هستند.
مجسمه های بزرگ و تو خالی میوه های گوناگون: مانند سیب، هلو، انار و موز نیز وجود دارد که سایبانی مناسب برای کودکان است.
مجسمه شکاربانان: که در ابتدای راه فومن به ماسوله با تفنگی در دست و مرغابی بر دوش نصب شده، سمبل شیوه زندگی و شکار پرنده در میان اهالی این مرز و بوم است.
مجسمه آناهیتا: که سمبل آب و پاکی است از مجسمه های نادر محسوب می شود. آناهیتا بانوی برومند درمیان مجسمه های فومن که هر کدام نمادی را به تصویر می کشند، به اسطوره های بسیار دور ایران بازمی گردد. در آیین های ایران باستان آناهیتا الهه همه آب های روی زمین است و اقیانوس کیهانی از او سرچشمه می گیرد.
آناهیتای فومن سالیان سال است مشعل به دست، سوار بر درشکه ای که دو اسب سفید آنرا می کشند، در میدان شهدای فومن رو به سوی ماسوله می تازد.
خالق مجسمه های فومن مرحوم استاد حاج اسماعیل ارژنگ از چهره های برجسته و ماندگار هنر مجسمه سازی در تاریخ معاصر ایران است که مجموعه مجسمه های شهر فومن توسط این چهره ماندگار، درنیمه اول دهه پنجاه در دوره شهرداری مرحوم نصرت الله فرهی (۱۳۸۶-۱۳۱۰) ساخته و نصب شدند و چندی بعد همان مجسمه ها شهرفومن را به «شهرمجسمه های ایران » ملقب کردند.
قلعه رودخان:
این قلعه در ارتفاعی بین ۶۶۵ تا ۷۱۵ متر از سطح دریا واقع شده و در کنار آن رودخانهای با همین نام جاری است. این دژ با ارزش تاریخی که دارد بنابر ساختار، معماری و ویژگیهای استراتژیکی و رزمی، در فهرست آثار تاریخی و ملی ماندگار شد.
شهر ماسوله:
شهرک کوهستانی و دلپذیر ماسوله با وسعتی معادل ۱۰۰هکتار در ۳۶ کیلومتری غرب و جنوب غربی شهر فومن قرار گرفتهاست.
این بلندترین و هم چنین کوچکترین شهر گیلان که با داشتن جاذبههای تاریخی، فرهنگی به ویژهای معماری سنتی منحصر به فرد چشم هر بینندهای را مسحور زیبایی خود نموده و گردشگران بسیاری را به سوی خود جذب مینماید.
شهر مزبور از نظر طبیعی به گونهای استقرار یافته که از سه جهت شمال، جنوب و غرب به کوه تکیه زده و از طرف شرق به درهای زیبا مشرف میباشد.
همچنین جاده باستانی که از ماسوله به خلخال منتهی میشود، و محل رفت و آمد کاروان های تجاری بین دومنطقه خلخال و فومن بودهاست امروز در بخش گردشگری و طبیعت گردی جاذبه ای دیگر از این دیار محسوب میشود.
مسیر دسترسی
فومن حدود ۳۰ کیلومتر از شهرستان رشت فاصله دارد و در کمتر از یکساعت میتوان از رشت به آن رسید. اگر از تهران به فومن سفر میکنید، باید پس از رسیدن به قزوین وارد اتوبان رشت شوید. پیش از رسیدن به رشت تغییر مسیر دهید و وارد جادهی سراوان-فومن شوید.
از تهران تا فومن حدود ۳۵۰ کیلومتر فاصله است.
نظر شما